Loading...

ASSOCIACIÓ DE TRASPLANTATS I DONANTS D'ANDORRA

+376 373037

Donació

Exposició fotogràfica itinerant Històries per viure

Exposició fotogràfica itinerant Històries per viure

Oct 09, 2022

ATIDA inaugura l’exposició fotogràfica “Històries per viure” El Museu Thyssen és el primer espai a acollir la mostra que recorrerà totes les parròquies durant prop d'un any per fomentar la reflexió al voltant de la donació d’òrgans. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial dels Pacients Trasplantats el dia 7 de juny, l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra, ATIDA i el Col·legi Oficial d’Infermeria d’Andorra, COIA, han inaugurat “Històries per viure”, una exposició fotogràfica que mostra l'experiència de la donació i el trasplantament d'òrgans des d'un punt de vista íntim i personal. L’acte, que ha tingut lloc aquest dimarts al vespre al hall del Museu Carmen Thyssen Andorra, ha comptat amb una cinquantena d’assistents entre els quals els protagonistes de la mostra, membres i amics de l’associació i autoritats del Govern d’Andorra, que col·labora en el projecte. Durant la inauguració, la ministra de Cultura i Esport, Sílvia Riva i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, han coincidit en elogiar l’ús de l’art de la fotografia com a mitjà d’expressió d’un missatge social: “avui trasplantarem emocions”, ha declarat Riva, la qual ha afegit que aquesta exposició itinerant “és un projecte de país”.

Les 11 fotografies que conformen la mostra, patrocinada pel COIA i obra de la fotògrafa i infermera del SAAS, Chiqui Novis, ens conviden a reflexionar al voltant del gest generós de la donació i l'oportunitat de vida. Per fer-ho, el projecte ha comptat amb la col·laboració altruista de la mateixa artista, la qual ja ha utilitzat anteriorment la fotografia com a mitjà d’expressió de temes relacionats amb la salut, així com de persones d’Andorra que han rebut un trasplantament gràcies a la solidaritat de donants vius o de donants i les seves famílies en les seves darreres voluntats. Aquest és el cas de la Céline De Barros que amb només 27 anys ha rebut tres trasplantaments de ronyó i un de fetge. Protagonista del cartell de l’exposició, la Céline no ha dubtat en participar d’un projecte que busca generar esperança entre altres malalts i les seves famílies: “espero que mostrar la meva cicatriu serveixi perquè altres persones visquin el procés del trasplantament d’una manera més natural”, ha manifestat orgullosa De Barros la qual ha afegit que l’exposició per a ella ha representat un canvi d’actitud personal molt positiu.

Aquesta mostra és un més dels projectes que s’impulsen des de l’Associació ATIDA, la qual no només treballa per donar suport a les persones trasplantades o en procés de ser-ho, així com als seus familiars i donants, sinó també per conscienciar a la població andorrana sobre la necessitat d'emprendre el camí cap a un sistema sanitari que permeti les donacions d’òrgans i teixits de manera a millorar la qualitat de vida de les persones afectades i, en alguns casos, salvar vides. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha celebrat la iniciativa i recordat els recents avenços que des del Govern d’Andorra s’han posat en funcionament per impulsar la donació d’òrgans i teixits com, entre altres, la donació de cordó umbilical, la donació de medul·la òssia així com el treball al voltant de la llei 34/2018 del 20 de desembre, d'òrgans, cèl·lules, teixits i sang, que permetrà en un futur esperançador fer realitat la donació a Andorra.

L'exposició, que es pot visitar de forma gratuïta en horari d’obertura del Museu Carmen Thyssen Andorra, es podrà veure fins al 3 de juliol, data en què es traslladarà a l'oficina de Turisme del Comú de La Massana. A posteriori, i fins al 19 de maig, la mostra recorrerà diferents parròquies.

Aquest projecte també ha estat possible gràcies a la col·laboració dels Comuns d’Andorra, la Universitat d’Andorra, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, la Ràdio Televisió d’Andorra, el MoraBanc Andorra, la Creu Roja Andorrana, el Museu Carmen Thyssen Andorra, el centre Illa Carlemany, l’agència Comando, Exe Prisma, Photo Tools i Chiqui Novis Photography.

Aquesta ha estat la itinerància de l'exposició "Històries per viure" :

Del 7 de juny al 3 de Juliol de 2022: Museu Carmen Thyssen.

Del 6 de Juliol al 2 d’agost del 2022: Oficina de Turisme de La Massana.

Del 8 al 28 d’agost del 2022: Hall del Palau de Gel de Canillo.

Del 5 al 30 de Setembre del 2022: Planta -1 de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Del 3 al 20 d’octubre del 2022: Hall de la Llacuna a Andorra la Vella.

Dies 21, 22 i 23 d’octubre del 2022: Parada d’ATIDA a la Fira d’Andorra la Vella, carpa d’associacions.

Del 2 al 25 de novembre del 2022: Universitat d’Andorra a Sant Julià de Lória.

Dies 28, 29 i 30 de novembre del 2022: Campanya de donació de Sang de la Creu Roja al Prat del Roure.

Del 7 de desembre de 2022 al 9 de gener de 2023: Sala d’exposicions Comú d’Encamp.

Del 16 al 29 de gener del 2023: Hall del Centre comercial Illa Carlemany.

Del 1 al 26 de febrer del 2023: Edifici sociocultural l’Estudi d’Ordino.

Del 6 al 24 de març del 2023: Hall centre cultural i de congressos de Sant Julià de Lória.

1 d'abril: Partit de bàsquet del Mora Banc al Pabelló d'Andorra.

Del 4 al 29 d’abril del 2023: al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany.

Del 8 al 26 de maig: al Ministeri de cultura, Hotel Rosaleda d’Encamp.

Del 8 de juny al 7 de Juliol: a l'Hospital Clínic de Barcelona.

Inauguració al Museu Carmen Thyssen amb la Ministra de Cultura i la Secretaria d'Estat de Salut
Inauguració a l'Oficina de Turisme de la Massana amb les autoritats de la Parròquia
Pas de l'exposició fotogràfica itinerant Històries per viure per la Parròquia de Canillo
Inauguració de l'exposició Històries per viure a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra amb els directius i Personal Sanitari del SAAS.
Històries per viure allotjada a la nostra seu Social, el Centre cultural de la Llacuna. Foto durant la inauguració amb les autoritats de la Parròquia.
Fotografiats de la mostra Històries per viure en l'estand de la Fira d'Andorra la Vella. Entre tots sumem 70 anys i 5 mesos de vida regalats, en 3 metres quadrats, gràcies a la donació.
Inauguració de l'exposició Històries per viure a la Universitat d'Andorra amb alumnes d'Infermeria.
Exposició fortogràfica durant una de les campanyes de donació de sang de la Creu Roja al novembre, al Prat del Roure d'Escaldes.
Inauguració de l'exposició al Comú d'Encamp amb les autoritats de la Parròquia
Històries per viure al Centre Comercial Illa Carlemany
Inauguració exposició fotogràfica a l'Edifici sociocultural l'Estudi a Ordino amb autoritats de la Parròquia
Inauguració a la Biblioteca nacional de Sant Julià de Lòria amb les autoritats
Fins i tot durant un partit de Bàsquet del Mora Banc Andorra.
Al Centre d'Art d'Escaldes Engordany durant la inauguració amb la presencia d'autoritats de la Parròquia.
Inauguració de l'exposició al Ministeri de Cultura, Hotel Rosaleda d'Encamp amb la ministra de Cultura Silvia Rivas autoritats.
Inauguració a l'Hospital Clínic de Barcelona. Agraïment al personal sanitari per la seva labor en la donació i els trasplantaments.
Blog Type: 
News
  • Connecteu-vos al nostre    i participa ! ;)